Skip to main content

CDC | Fort Lewis

PRESENTATION BOARD_ft lewis

Title: Fort Lewis Pendleton Avenue: Creating sustainable neighborhoods for a livable JBLM community that enhances the Puget Sound Region

Project: Joint Base Lewis McChord Roadway Renovation

Firm: Cascade Design Collaborative (CDC)

Summary: To accommodate growth at Joint Base Lewis McChord (JBLM), the base is in the process of implementing a renovation of 1.5 miles of roadway that extends within and outside of the base. CDC worked closely with the base officials and engineers to transform the main commercial area into a walkable and liveable town center that satisfied security, military access, and federal contracting standards. The new “multi-way” boulevard features more than a mile of bioretention cells and 55,000 square feet of porous pavers for both vehicular and pedestrian areas, and provides the needed traffic volumes, improved pedestrian environment, and parking.

CDC worked closely with the civil engineers as stormwater modeling was fine-tuned and the bioretention and permeable paver details and specifications were finalized. The team was able to demonstrate the importance of construction observation and so have continued to be involved. As the boulevard comes on line and the base personnel take over maintenance, CDC is assisting with weeding instructions and maintenance guidelines.