Skip to main content

Site Workshop | Bastyr University

Bastyr_Board2.indd

Title: Holistic Living: Bastyr University Student Village

Project: Bastyr University Student Village

Firm: Site Workshop

Summary: The product of an integrated design process, the new Student Village offers a multi-dimensional residential experience that supports Bastyr University’s healing arts curriculum. The small-scale cottages are arranged in neighborhood clusters, woven together with a permaculture landscape of medicinal and edible plants. Central garden courtyards extend communal living space outdoors and encourage interaction among students. Stands of preserved trees provide scale to the village, while embracing the site’s natural history and ecological context.

With deliberately compact development and a reluctance to disturb existing natural systems, the project expresses the University’s commitment to environmental stewardship. Replenishing adjacent wetlands, an extensive biofiltration swale treats stormwater runoff from parking areas, while green roofs attract a range of pollinators with a specially developed plant palette. Combined with resource efficient construction and high-performance energy systems, these features contributed to a LEED Platinum certification—the first in the country for a student housing development—as well as the USGBC’s Outstanding Multifamily Project award.